Λευκόχρυσα Κοσμήματα

Ο λευκός χρυσός είναι ένα χρυσό κράμα που περιέχει λευκό μέταλλο για να δώσει μια ελαφριά εμφάνιση. Τα μέταλλα που χρησιμοποιούνται συνήθως σε λευκό χρυσό είναι νικέλιο, ασήμι, μαγγάνιο ή παλλάδιο. Το χρώμα του λευκού χρυσού εξαρτάται από το μέταλλο με το οποίο είναι κράμα και το ποσοστό του λευκού μετάλλου που χρησιμοποιείται. Επειδή το μεγαλύτερο μέρος του λευκού χρυσού έχει γκριζωπή εμφάνιση, προκειμένου να αυξηθεί η λευκότητά του, ο λευκός χρυσός τυπικά τοποθετείται με ρόδιο.

Κατά τη διάρκεια της εποχής Art Deco, η πλατίνα έγινε δημοφιλές μέταλλο επιλογής για τους πλούσιους εραστές κοσμήματος. Ωστόσο, κατά τη διάρκεια του Δευτέρου Παγκοσμίου Πολέμου, οι ΗΠΑ κατέστησαν πλατινένιο ένα στρατηγικό μέταλλο και απαγόρευσαν τη χρήση τους για κοσμήματα. Ως εκ τούτου, ένα κράμα λευκού χρυσού με την εμφάνιση πλατίνας έγινε για να αντικαταστήσει την πλατίνα. Τα κράματα λευκού χρυσού είναι λιγότερο ακριβά από την πλατίνα και το παλλάδιο, οπότε έγιναν δημοφιλή για κοσμήματα, ειδικά για αρραβώνα και γαμήλια δαχτυλίδια.

Για όσους είναι ευαίσθητοι στο νικέλιο, είναι σημαντικό να γνωρίζουμε αν το λευκόχρυσο κόσμημα περιέχει νικέλιο. Οι κοσμηματοπωλεία πρέπει να επισημάνουν με σαφήνεια το λευκό χρυσό τους εάν περιέχουν νικέλιο, καθώς μπορεί να προκαλέσουν δερματικά εξανθήματα για μερικούς. Οι κοσμηματοπωλεία πρέπει επίσης να καταστήσουν σαφές αν ο λευκός χρυσός είναι επιμεταλλωμένος ή όχι, και με ποιο υλικό. Η επικάλυψη με ρόδιο θα αποτρέψει τον ερεθισμό, αλλά μόλις το στρώμα ροδίου φθαρεί με την πάροδο του χρόνου, το δέρμα θα εκτεθεί στην περιεκτικότητα σε νικέλιο και στη συνέχεια μπορεί να συμβεί αλλεργική αντίδραση. Για το λόγο αυτό, ο λευκός χρυσός είναι συχνά κράμα με παλλάδιο, το οποίο δεν προκαλεί ερεθισμό. Ωστόσο, το παλλάδιο είναι πιο δαπανηρό από το νικέλιο. Η ανθεκτικότητα της επιμετάλλωσης με ρόδιο εξαρτάται από το πάχος της επιμετάλλωσης και την ατομική φθορά. Ο λευκός χρυσός μπορεί εύκολα να επανατοποθετηθεί με ρόδιο, καθιστώντας τον τόσο καλό όσο και ο καινούργιος.

Όπως και άλλα κράματα χρυσού, ο λευκός χρυσός ποικίλλει ανάλογα με τους βαθμούς καθαρότητας, κάτι που υποδεικνύεται από καράτια. Ο λευκός χρυσός θα πρέπει πάντα να φέρει σφραγίδα με έναν αριθμό δαχτυλιδι 18 καρατια για να υποδείξει τον βαθμό του. Για παράδειγμα, ο λευκός χρυσός που φέρει την ένδειξη "18K" ή "750" περιέχει 75% καθαρό χρυσό. Ο λευκός χρυσός τείνει να είναι 14Κ (58,5% καθαρός χρυσός) και όχι υψηλότερος από 18Κ, δεδομένου ότι θα ήταν πολύ κίτρινο για να θεωρηθεί "λευκός χρυσός".

Όταν επιλέγετε ένα μεταλλικό κοσμήματα, είναι σημαντικό να εξετάσετε το χρώμα του πολύτιμου λίθου που θα τοποθετηθεί στο μέταλλο. Τα λευκά μέταλλα συγχωρούν τις μπλε πέτρες και κάνουν τους λευκούς πολύτιμους λίθους να φαίνονται μεγαλύτεροι δαχτυλιδια ενωμενα με βραχιολι και φωτεινότεροι. Ωστόσο, πέτρες που είναι ελαφρώς κιτρινωποί ή καφέδες θα εμφανιστούν πιο λευκές όταν τοποθετηθούν σε κίτρινο πολύτιμο μέταλλο. Ο λευκός χρυσός δεν συνιστάται για κιτρινωπό ή καφέ πέτρες, δαχτυλιδια διαμαντι οι οποίες θα φαίνονται ακόμη λιγότερο λευκές σε λευκό μεταλλικό υπόβαθρο.

Ενώ ο λευκός χρυσός έχει γίνει εξαιρετικά δημοφιλής στη Δύση, ο δαχτυλιδι 14 καρατια κίτρινος χρυσός παραμένει το πολύτιμο μέταλλο επιλογής στην Ανατολή. Στην πραγματικότητα, ο χρυσός που βρίσκεται στα καταστήματα της Μπανγκόκ και δαχτυλιδια διαμαντια σε άλλες χώρες της Ασίας είναι από τους πιο αγνές στον κόσμο. Μερικοί λάτρεις κοσμήματος προτιμούν την εμφάνιση του λευκού μετάλλου και άλλοι σαν την εμφάνιση κίτρινου ή ροζ χρυσού. Είναι πραγματικά θέμα προσωπικής επιλογής, και για εκείνους που δυσκολεύονται να αποφασίσουν, το μοντέρνο μείγμα μεταλλικών κοσμημάτων πολύτιμων λίθων μπορεί να προσφέρει την τέλεια απάντηση

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *